Για την υποστήριξη των Φοιτητών Eυπαθών/Ευαίσθητων Kοινωνικά Oμάδων (ΦΕΚΟ) σε θέματα που αφορούν τις σπουδές τους, ενεργοποιούμε το θεσμό του Καθηγητή-Συμβούλου Σπουδών (ΚΣΣ). Ως Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες χαρακτηρίζονται εκείνες οι ομάδες του πληθυσμού μιας χώρας που κινδυνεύουν περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό να στερηθούν βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως την πρόσβαση στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην υγειονομική φροντίδα (Ν 4019/2011). Ενδεικτικά ΦΕΚΟ φοιτητές/τριες μπορεί να είναι τα άτομα με αναπηρία (Α.με.Α), φοιτητές/τριες με οικονομική αδυναμία, μετανάστες/τριες, πρόσφυγες/ισσες, Ρομά, φοιτητές/τριες με ψυχικά θέματα, φοιτητές/τριες με σοβαρές παθήσεις, φοιτητές/τριες στο φάσμα του αυτισμού.
Σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν. Ν.4009/2011, οι ΚΣΣ καθοδηγούν και υποστηρίζουν τους φοιτητές/τριες στα προγράμματα σπουδών τους. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε ιδρύματος ορίζεται η εκ περιτροπής ανάθεση καθηκόντων συμβούλου σπουδών σε καθηγητές/τριες και ρυθμίζονται τα ειδικότερα σχετικά θέματα.
Ο/Η ΚΣΣ είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), στον οποίο οι ΦΕΚΟ μπορούν να απευθυνθούν και να τον συμβουλεύονται για θέματα των σπουδών τους. Ο/Η ΚΣΣ αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων (ΜΥΦΕΟ), των ΦΕΚΟ και των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Τμημάτων. Ειδικότερα, ο/η ΦΕΚΟ μπορεί να ενημερώσει την ΜΥΦΕΟ για το θέμα που τον/την απασχολεί μιλώντας στον/στην εκάστοτε ψυχολόγο της μονάδας στην πόλη όπου εδράζει το Τμήμα Σπουδών του. Εφόσον ο/η ψυχολόγος έχει τη συγκατάθεση του/της φοιτητή/τριας μπορεί να ενημερώσει τον/την ΚΣΣ για ζητήματα που αφορούν την πορεία των σπουδών του/της.
Παράλληλα στο ρόλο του/της εκάστοτε ΚΣΣ θα είναι και το να συνεργάζεται με τους/τις ψυχολόγους της ΜΥΦΕΟ για την οργάνωση και προετοιμασία δράσεων ενημέρωσης και επιμόρφωσης του διοικητικού και διδακτικού/ακαδημαϊκού προσωπικού του ΠΔΜ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ο/η ΚΣΣ θα επωμίζεται το βάρος της καταγραφής-ανάλυσης, ιεράρχησης και ενοποίησης των αναγκών για την οργάνωση των επιμορφώσεων. Παράλληλα οι ΚΣΣ δύνανται να συνεργάζονται με τους /τις ψυχολόγους παρέχοντας επιστημονική υποστήριξη για την συγγραφή οδηγών, οι οποίοι θα διευκολύνουν το διδακτικό και εκπαιδευτικό έργο.
Η συνεργασία μεταξύ της ΜΥΦΕΟ και των Καθηγητών Συμβούλων Σπουδών ενισχύεται περισσότερο και με την απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του ΠΔΜ (Αριθμός απόφασης: Γ1/ΠΣ28/23-09-2020).
Περισσότερες πληροφορίες για το θεσμό των Καθηγητών Συμβούλων Σπουδών μπορείτε να δείτε εδώ.