Υλοποιήθηκε το Σάββατο 2/05/20 η πρώτη ηλεκτρονική στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ψυχολογικά ζητήματα που προκύπτουν σε περιόδους κρίσης και η διαχείρισή τους» για το διοικητικό, διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του ΠΔΜ, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΜΥΦΕΟ.
Περίπου 50 άτομα του προσωπικού του ΠΔΜ έλαβαν μέρος στη συζήτηση η οποία διήρκησε περίπου τρεις ώρες, πέραν της αναμενόμενης διάρκειάς της. Στους συζητητές της στρογγυλής Τράπεζας ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΜΥΦΕΟ, καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πνευματικός Δημήτρης και οι έκτακτες καθηγήτριες του Τμήματος Ψυχολογίας, Κατερίνα Φλωρά, Κλινική Ψυχολόγος και Τριανταφυλλιά Γεωργιάδου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος. Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
- Διαχείριση άγχους, διαχείριση πληροφοριών
- Τεχνικές άμεσης αντιμετώπισης κρίσεων σε διάφορες περιπτώσεις
- Καθημερινότητα και ψυχική ισορροπία
- αύξηση εργάσιμου χρόνου-στρατηγικές διαχείρισης προσωπικού-ελεύθερου χρόνου
- συναίσθημα μοναχικότητας-στρατηγικές διαχείρισης
- H ζωή μας μετά την πανδημία – Ομαλή ή άναρχη θα είναι η επιστροφή μας στην κανονικότητα; – Τι μας δίδαξε η πανδημία.
- στήριξη ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, αλλαγές στον χώρο και τρόπο εργασίας
- Φόβος για το αύριο. Αυτός ο ιός δεν ήρθε για να φύγει εύκολα.
- Πως διαχειριζόμαστε τον τεράστιο ελεύθερο χρόνο των παιδιών; Τι γίνεται με τα μαθήματα που χάνονται; Πρέπει να επεμβαίνουμε και να καθορίζουμε εμείς στρατηγικές διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου τους ή τα αφήνουμε μόνα τους να αποφασίσουν;;
- Διαχείριση άγχους των γονιών, που τα παιδιά τους καλούνται να γυρίσουν στα σχολεία εν μέσω πανδημίας και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, που θα διασφαλίζουν την υγεία τους.
- Το αίσθημα της φυλακής στο ίδιο μας το σπίτι, ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ γενικά, γιατί κάποιος κλείδωσε την πόρτα απ’ έξω.
- Μικροβιοφοβίες-Αρρωστοφοβίες
- Περιθωριοποίηση των νοσούντων
- Η εξ αποστάσεως εργασίας ως συνήθεια