Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, στο κεντρικό αμφιθέατρο της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) στη Φλώρινα υλοποιήθηκε η Ημερίδα, που διοργάνωσε η Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων (ΜΥΦΕΟ) του ΠΔΜ σε συνεργασία με τη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και τη Σχολή Καλών Τεχνών, με τίτλο «Συζητώντας για το άγχος: Οι μορφές και οι προεκτάσεις του στη σύγχρονη εποχή».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Αντιπρυτάνισσα Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας ΠΔΜ Καθ. Γρίβα Ελένη, η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών ΠΔΜ Καθ. Παπαδοπούλου Πηνελόπη, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών ΠΔΜ Καθ. Παπαθανασίου Φωκίων, ο Καθ. Μπούζας Βασίλειος της Σχολής Καλών Τεχνών ΠΔΜ και ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της ΜΥΦΕΟ Καθ. Πνευματικός Δημήτριος.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας υλοποιήθηκαν τρεις στρογγυλές τράπεζες:
1ο τραπέζι: «Μετάβαση στην ενηλικίωση: Ερευνητικά και κλινικά δεδομένα»
2ο τραπέζι: «Μορφές άγχους και σύγχρονες παρεμβάσεις στη δυσφορία»
3ο τραπέζι: «Ο ρόλος των κοινωνικών μεταβολών στην εξέλιξη του άγχους».
Ομιλητές/τριες της Ημερίδας ήταν ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της ΜΥΦΕΟ, Καθ. Δημήτριος Πνευματικός, οι Ψυχολόγοι της Δομής Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ.) της ΜΥΦΕΟ του ΠΔΜ κα Ελπίδα Σεψά, κα Θεολογία Τόζιου, κα Μαρία Τουρτουρίδου, κα Άννα Τσινούλη, κα Ράνια Χατζηλιάδου, η Επόπτρια της ομάδας, Ψυχολόγος κα Δέσποινα Ανδροπούλου, ο Ψυχίατρος της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη «ΠΝΟΕΣ SKG», κος Αθανάσιος Ξαφένιας, και η Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΠΔΜ, κα Παναγιώτα Χριστοδούλου.
Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
-
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας με τίτλο: «Ψυχική υγεία, Αυτοεκτίμηση και Αυτο-αποτελεσματικότητα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Η Περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας»
-
Άγχος κατά την ενηλικίωση και υποκειμενικότητα
-
Το φαινόμενο του άγχους
-
Οι κρίσεις πανικού
-
Πρώιμη παρέμβαση
-
Άγχος και πανδημία
-
Η απώλεια του οικείου χώρου και οι συνέπειες του
-
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο φόβος της αποσύνδεσης
Οι εργασίες της Ημερίδας ξεκίνησαν στις 10.30 π.μ. και ολοκληρώθηκαν στις 14.00 μ.μ. Η ικανοποιητική συμμετοχή φοιτητών/ριών, διοικητικών υπαλλήλων και μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού αναδεικνύει την αναγκαιότητα για συνέχιση και διαρκή εμβάθυνση του ανοιχτού διαλόγου γύρω από σύγχρονα ζητήματα ψυχικής υγείας και ευεξίας εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας.